Thursday, 9 February 2012

Gluten Free Chocolate and Raspberry Jelly tart

My husband organized a morning tea at work since he is moving offices and asked me to make a few things. One of his colleagues is on a gluten- free diet I decided to go with a couple of yummy things that are gluten free.

I didn't get a chance to decorate it but I'm sure it didn't affect the taste.
Note: to avoid the air bubbles once you have poured the ganache, gently tap the dish on your counter to make them burst.

So here is the recipe for this delicious tart easy as pie, all you need is the will power to let it set.

For the pie pastry: (from Women's Weekly allergy free baking)
1 1/2 cup of hazelnut meal (I actually used almond meal and it was fine)
1/3 cup of caster sugar
1/4 cup of cornflour (I used rice flour)

125g cold unsalted butter, chopped
1 egg yolk

Note: I generally chill all my utensils before I make the pastry i.e. : food processor bowl and blades, spatula as well as my ingredients.

Process the meal, sugar, corn or rice flour and butter until crumbly; add egg yolk, pulse until the mixture comes together. Knead the dough gently on floured surface until smooth. Wrap in plastic film; refrigerate 1 hour.

Grease a 22 cm round based flan tin. Roll the pastry between two sheets of baking paper (I used plastic wrap and it worked a treat). Note: if you don't use anything the pastry will crack (trust me I spend about 20 min cursing at it before I realized "if something doesn't work, try something different"). Ease the dough into the tin, press into the base and side; trim the edge. Cover and refrigerate again for 30 minutes.

Preheat your oven to 200C fan- forced (I used mine on baking at 170C degree and it might have taken longer but the pastry was nice and crumbly). Place the tin in the oven and bake for about 25 minutes (I'm not sure exactly how long I baked mine for, just open the door from time to time and check that the pastry feels "dry"). I then left it to cool completely.

For the jelly: I am slightly ashamed to say here that I bought crystal jelly (I used Pams raspberry jelly) and made it at home. Let the jelly completely cool otherwise the pastry will absorb it and you will get a soggy pastry.
Once you have poured the jelly into the pastry case, place the dish in the fridge and wait until it is fully set.
In the meantime make the Ganache. You will need:
- 300g of dark chocolate (I used Wittakers 72% Dark Gana)
- 500 ml of cream
- 1 Tbspn of butter

Break the chocolate into squares and the Tbspn of butter in a heat resistant bowl.

Bring the cream to the boil. Pour the cream over the chocolate and butter. Let it sit for a couple of minutes. The chocolate will melt nicely. Whisk gently and leave it to cool.

Once the jelly is fully set and the ganache is cool, pour the ganache over the jelly and put it in the fridge again, preferably overnight if you can wait.



Note: I got some very good feedback on this tart so I hope you enjoy it as much as the people I made it for.

Happy baking :)

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Tarte au chocolate et gelée de Framboise sans gluten


Mon mari avait organisé une petit gouter d'au revoir au travail parce qu'il change de bureaux et m'a demandé de faire quelques petites gourmandies. Une de ses collègues suit régime sans gluten, et j'ai décidé d'essayer cette idée de tarte au chocolat et gelée de framboises.
Je n'ai pas eu le temps de la décorer, mais je suis sûr qu'il n'a pas d'incidence sur le goût.Note: pour éviter les bulles d'air une fois que vous avez versé la ganache, tapotez doucement le plat sur le comptoir pour les faire éclater.
Voici donc la recette de cette délicieuse tarte facile, tout ce que vous avez besoin c'est la patience d'attendre que chaque élément ait figer.
Pour la pâte à tarte: (recette prise de Women's Weekly- Allergy Free Baking)1 1/2 tasse de poudre de noisettes (j'ai utilisé le repas d'amande)1/3 tasse de sucre en poudre1/4 tasse de farine de maïs (j'ai utilisé la farine de riz)
125g de beurre non salé froid, coupé en dés1 jaune d'oeuf


Note : En général, je mets tous mes ustensiles au réfrigérateur avant de commencer: bol du robot culinaire et les lames, une spatule, ainsi que mes ingrédients.
Melanger les amandes en poudre , le sucre, le farine de maïs ou de riz et le beurre jusqu'à consistance qui reseemble a des miettes de pain; ajouter jaune d'oeuf, mélanger jusqu'à ce que le mélange forme une
pâte. Pétrir la pâte délicatement sur une surface farinée jusqu'à consistance lisse. Enveloppez dans du film plastique et réfrigérer 1 heure.
Graisser le moule. Étalez la pâte entre deux feuilles de papier sulfurisé (j'ai utilisé du papier film et le résultat n'était pas mauvais du tout). Note: si vous n'utilisez pas l'un ou l'autre des papiers, la pâte va se fissurer (croyez-moi, j'ai passé environ 20 min à maudire ma pate avant de prendre la décision d'essayer autre chose). Facilité la pâte dans le moule, appuyez sur dans la base et sur le côté. Couvrir et réfrigérer de nouveau 30 minutes.
Préchauffez votre four à 200C. Placez le moule dans le four et cuire pendant environ 25 minutes (je ne sais pas exactement combien de temps je la mienne au four pour, il suffit d'ouvrir la porte de temps en temps et vérifier que la pâte soit "séche"). Je l'ai ensuite laissé refroidir complètement.
Pour la gelée: je suis un peu honte de dire ici que j'ai acheté cristaux de gelée (j'ai utilisé Pams gelée de framboise). Laissez refroidir complètement la gelée sinon la pâte va l'absorber et vous obtiendrez une pâte détrempée.Une fois que vous avez versé la gelée dans le fond de tarte, placer le plat au réfrigérateur et attendre jusqu'à ce qu'il soit entièrement figée (envrion 30 minutes)

 
Pour la ganache:- 300g de chocolat noir (j'ai utilisé Wittakers 72% Dark Gana)- 500 ml de crème liquide- Une cuillerée à soupe de beurre
Casser le chocolat en carrés et ajouter la cuillerée à soupe de beurre dans un bol résistant à la chaleur.
Porter la crème à ébullition. Verser la crème sur le chocolat et le beurre. Laisser reposer pendant quelques minutes. Le chocolat va fondre gentiment. Fouetter doucement et laisser refroidir.
Une fois la gelée est entièrement figée et que la ganache est froide, versez la ganache sur la gelée et le mettre dans le réfrigérateur à nouveau, de préférence toute une nuit si vous pouvez attendre.


Note: jái recu de très bons commentaires sur cette tarte alors j'espère que vous l'apprécierez autant que les gens pour je l'ai faite.

2 comments:

  1. I am the above mentioned glutten-free work colleague that was very lucky to taste this incredible mouth-watering tart. I was being polite and initially took one piece. As I had my first bite...the whole world stopped and there was like a Christmas in my mouth. The combination of light nutty pastry, raspberry jelly and rich dark chocolate was just sensational and believe me I did not want that taste to ever leave my mouth. Now, that was my first bite ...I rushed back to the counter, I knew that others would pretty quickly realise how good it was and the tart would be gone in no time.

    Who cares I looked self-sih, greedy and piggish, I wanted that whole tart to myself (if I only could!). I had three pieces that morning (sorry to the rest of my work colleagues).

    I am a chocoholic and I absolutely love dark chocolate and that tart was a "perfect fit", a "match made in Heaven" for me :-) Thank you so much for this beautiful recipe! This one is definitely on the top of my list :-)

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    1. Hi Victoria

      Thank you very much for the wonderful comment, it made me tear up. Let me know how making it goes or if you have any question before giving it a go. :)

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